Çocukların sınırlara ihtiyacı vardır. 5 yaşındaki çocuğa 5 yaş kalıbına uygun elbise alınır. 5 yaşındaki çocuğa 2 yaş elbisesi alınırsa dar gelir ve çocuk rahat hareket edemez. 5 yaşındaki çocuğa 10 yaş elbisesi alınırsa bol gelir eline ayağına takılır ve düşmesine neden olur. Aynı beden kalıbı örneğinde olduğu gibi yaşına uygun davranışsal sınırlar çocuğun psikososyal gelişiminin sağlıklı olması için gereklidir. Uygun sınırların konulması ve devamı ebeveynin sorumluluğu altındadır.
Kontrol sahibi ebeveynler uygun sınırları koymada ve sürdürmede başarılıdırlar. Bu ebeveynlerin sağlam temelli kuralları vardır. Bu kurallara göre hareket ederler. Kurallar, çocuğun geleceğini göz önünde bulundurur. Ebeveyn, kurallar sayesinde çocuğunu memnun edecek şeyi değil çocuğu için iyi olanı yapar. Aynı zamanda bu ebeveynler kuralları çocuğun yaş, gelişim ve ihtiyaçlarına göre güncelleyebilme esnekliğine sahiptirler.
Güç sahibi ebeveynler ise uygun sınır koyma sürdürmede zorlanırlar. Çünkü sağlam, net kuralları yoktur. O andaki ruh hallerine göre hareket ederler. Aynı davranış ebeveyn için bir gün sorun olarak görülürken, başka bir gün önemsenmez. Bu ebeveynlerin zihinleri karışık, davranışları çelişkilidir. Çocuğunda kafası karışır. Senin dediğin, benim dediğim olacak şeklinde güç yarışına, adeta çocukla savaşa girerler ve inatlaşma başlar. İnatlaşma söz konusu olduğunda hep çocuk kazanır.
Ebeveynin tutunacağı dal güç değil kurallardır.