0533 620 21 63 0532 509 66 32 0242 247 45 44
Çocuk, Ergen ve Yetişkin Psikiyatri
Psikoterapist Aile Danışmanı

Yazılar » ÇOCUKLAR VE KORKULARI

ÇOCUKLAR VE KORKULARI

Çocukların korkuları ve onunla nasıl baş edeceğini bilememek, ebeveynlerin en büyük korkularındandır. Genelde ebeveynler kendi korkularını tanıyıp sağlıklı yöntemlerle baş edemediklerinden dolayı bu konuda çocuklarına yardımcı olamamaktadırlar.

Korku gerçek ya da olası bir tehlike karşında hissedilen duygu ve bedensel tepkilerin tümü olarak tanımlanır.

Korku aslında bizi korur. Ebeveynlerin “hiçbir korkunun olmaması” durumunu hayal ettiklerini ve bunun gerçek olduğunu düşünelim. Bu durumda korkunun bizi koruduğu gerçek tehlikelere karşı duyarsız oluruz. Hiç bir şeyden korkmadığımız için; 3 yaşındaki çocuğumuzun elektrik prizine elini sokmasını normal karşılardık. Bir gencin gelecekle ilgili korkuları ve başarısız olma kaygıları olmadığından sınavlara çalışmazdı. Korkular tehlikeli ve tehditkâr bir durum için kendimizi hazırlamamızı ve dikkatli olmamızı sağlarlar. Belli bir düzeyde korku sağlıklı olabilmek için zorunludur.

Çocuklar gelişim süreçleri içinde çok çeşitli korkular yaşarlar. Kimi gelişimsel normal korkulardır, kimi de çocuğun mizacından ya da yanlış aile tutumlarından kaynaklanan patolojik korkulardır. 1 yaşında bir çocuğun yabancılardan belli ölçüde çekinmesi, 2 yaşındaki çocuğun ani sesten ve palyaçodan korkması, 4 yaşında kreşe yeni başlamış bir çocuğun anneden ayrılmaktan korkması, sınava girecek çocuğun başarısız olmasından korkması ve bunun gibi korkuların büyük çoğunluğu normal gelişimsel ve durumsal korkulardır.