Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunda tek bir tedavi yönteminin uygulanması yeterli olmaz. Çocuğun ve ailenin gereksinimine göre farklı tedavi yöntemlerinin bir arada uygulanması başarıyı artıracaktır.
1-Ebeveyn eğitimi
Hasta ve ailesi hastalık konusunda bilgilendirilmelidir. Aksi halde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuna ait bulgular çocuğun olumsuz kişilik özellikleri yada ailenin iyi terbiye verememesinden kaynaklanıyormuş gibi değerlendirilebilir. Bu durumda hem çocuk hem de aile de kendilerine yetersizlik ve güvesizlik duyguları gelişir.
2-Okula yönelik düzenlemeler
Öğretmenle işbirliği yapılması, çocuğun ön sırada oturtulması, çocuk hareketlendiğinde kısa molaların verilmesi, arkadaş ilişkilerinde çocuğa rehberlik yapılması gibi okula yönelik düzenlemelerin yapılması tedavide olumlu gelişmeler sağlar.
3-Aile terapisi
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuğun aile bireyleri arasında iletişim ve buna benzer sorunlar olduğunda aile terapisi de tedaviye eklenmelidir.
4-Psikoterapötik yaklaşımlar
Ödül ve cezaların kulanıldığı davranışcı tedaviler, benlik saygısını artırmaya yönelik destekleyici tedaviler gibi çocuğun ihtiyacına göre psikoteröpatik yaklaşımlar faydalı olacaktır.
5-İlaç tedavileri
İlaç tedavisine başlamadan önce kardiyak değerlendirme , troid fonksiyonlarının değerlendirilmesi, tam kan, rutin biyokimya bakılması, boy ve kilo ölçümleri yapılması uygundur. İlaç kullanan hastanın klinik durumuna göre 1 ile 3 ay da bir doktor kontrolü gereklidir.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu biyolojik bir hastalıktır ve tedavisinde de ilaçların önemli yeri vardır. Tedavide kullanılan ilaçlar
1-psikositulanlar
Ritalin (metilfenidat)
Concerta (yavaş salınımlı metil fenidat)
2-Atomoksetin (Strattera)
3-Antipsikotikler (Risperidon)
4-Trisiklik antidepresanlar (Tofranil)
Bu ilaçlar;
Bağımlılık yapmazlar
Kısırlık yapmazlar.
Çocukları uyuşturmazlar.
Büyümede gerilik yapmazlar.
6 yaş dan itibaren her yaşta kullanılabilirler.