Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla ortaya çıkan konuşmanın akıcılığının bozulduğu bir durumdur. Artık, kişinin ne konuştuğundan çok nasıl konuştuğu dikkat çekmeye başlar. Konuşan kişi de dinleyenler gibi durumu fark ettiğinde, konuşma güçlüğüne korku ve endişe de eşlik eder. Bazı durumlarda yüz ve vücut hareketleri eklenebilir. Aile öyküsü olanlarda daha sık görülür. Nedeni anne babanın yanlış davranışı değildir.Ancak hatalı davranışlar sürecin uzamasına neden olabilir.
Hatalı davranış ve tutumlar
“Daha yavaş konuşursan kekelemezsin”, “heceleyerek konuş” gibi öneriler ya da ,söyleyemediği kelimeyi tekrar söyletmek gibi uyarılar çocuğun konuşmasını olumsuz etkiler.
Anne baba kekemelikle ilgili ne kadar çok kaygılanırsa çocuğun kaygısı ve kekemeliği de o kadar artacaktır. Bu nedenle anne babanın soğukkanlı ve sakin olması gereklidir.
Kekemelik “ olay “ haline getirilmemelidir.
Bu süreçte çocuğa farklı davranılması ya da her istediğinin yapılması kekemeliği düzeltmez. Aksine çocukta başka davranış sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur.
Bazı kelimeleri söyleyememek takılmak ona çok sıkıntı verebilir. Bu durumda hafifçe gülümseyerek “bu kelime uğraştırdı seni” ,“bazen zor oluyor değil mi?” gibi sözler söyleyin. Bu gibi sözlerle onun çabasını fark ettiğinizi ve kekelediği için onu suçlamadığınızı gösterin.
Kekelediği dönemlerde çocuğunuza çok soru sormayın, cevapların kısa olmasına dikkat edin.
Kekemeliklerin büyük çoğunluğu geçicidir.
Zamanında ve uygun tedavilerin yapılması için profesyonel destek alınması gereklidir.