Özgül Öğrenme Güçlüğü, öğrencini zekasının normal ya da normalin üstünde olmasına karşın okuma, yazma, matematik ve akıl yürütme ve becerilerinde güçlükle kendini gösterir. Beynin işleyiş bozukluğundan kaynaklanan yapısal bir bozukluktur. Öğrencinin tembelliği ya da anne babanın ilgisizliği ile ilişkili değildir.
Özgül Öğrenme Güçlüğü Belirtileri
» İki elini kullanma
» Okumayı geç ve zor öğrenme
» Okurken harf, kelime atlama, ekleme
» Okumada duraklamalar
» Okuduğunu anlamada zorlanma
» Yazıyı öğrenmede zorluk
» Yazarken harf, kelime atlama, ekleme, ters yazma
» Yavaş ve düzensiz yazma
» Defteri kullanmada düzensizlik
» Çok bastırarak yazma ve çabuk yorulma
» İmla ve noktalama hataları
» Matematik de zorlanma
» Çarpım tablosunu öğrenmede zorlanma
» Zaman ve yön duygusunda karışıklık
» Saati öğrenmede zorluk
» Önce-sonra, dün-bugün gibi kavramları karıştırma
» Sağını- solunu karıştırma
» D-b ile p-b harflerini karıştırma
» Dikkat, konsantrasyon sorunları
» Aşrı hareketli ya da durgun olması
» Konuşurken kelime dağarcığı zengin, yazarken basit olması
» Konuşurken kelimeleri tekrarlamalar
» Konuşurken sözcükleri hatırlayamama
» Sürekli yardım isteme
» Yönergeleri dinlemiyor gibi görünme, unutma
» Görsel hafızaları zayıftır
» Uzaklık, derinlik, boyut algısı zayıftır
» İşittikleri bazı harfleri karıştırırlar. (f-v, b-m)
» İşitsel kavrama yetersizdir. Yönergeleri unutur, dinlemiyor görünürler
» İşitsel hafızaları zayıftır
» Çalışma alışkanlığında sorunlar, yavaş ve verimsiz çalışırlar
Tüm bu zorluklara duygusal ve sosyal sorunlarda eklenebilir.Bezginlik, güvensizlik, kendini kötü ve değersiz hissetme, yeterince zeki olmadığını düşünme, kavgacılık alınganlık gözlenebilir. Bulantı, kusma, baş ağrısı gibi bedensel yakınmalar ortaya çıkabilir ya da okula gitmede isteksizlik gözlenebilir. Duyguları anlama ve ayırt etmede, sınırlarını bilme ve kendini kontrol etmede, uyarıları doğru ve yerinde algılamada güçlük çekerler.
Özgül Öğrenme Güçlüğü olan çocuğa nasıl yardım edilebilir?
ÖÖG olduğunu düşündüğünüz bir çocukla karşılaştığınızda gözlemlerinizi aileyle paylaşarak konuyla ilgili bir uzmandan yardım almalarını isteyebilirsiniz.
ÖÖG tanısı medikal ve psikolojik tetkikler sonucunda bir uzman tarafından konulmaktadır ve bu çocukların kendileri için özel hazırlanmış eğitsel bir tedavi almaları gerekmektedir. Eğitsel tedavinin temel amacı, çocuğun güçlü yönlerini kuvvetlendirmek, güçsüz olduğu alanların üstesinden gelmelerine destek sağlamaktır.
» Öğrencinizin zayıf yönlerinden çok güçlü yönlerine odaklanıp bu yönlerini destekleyip uygun aktivitelere yönlendirerek özgüven geliştirmeleri sağlanabilir.
» Ödevleri başarabileceği ölçüde parçalara bölerek verebilirsiniz, böylece zorlamanın etkisini azaltarak, kolaydan zora geçişi sağlayabilirsiniz.
» Öğrencinizi ön sırlara oturtarak sizi ve dersi daha yakından takip etmesini ve daha aktif olarak derse katılmasını sağlayabilirsiniz.
» Sadece dinlemek değil, o konuyla ilgili bir film izlemek, bir yeri ziyaret etmek, bir deney yapmak öğrencinin daha kolay öğrenmesini sağlayacaktır.
» ÖÖG olan çocukların bazıları görerek, bazıları işiterek daha kolay öğrenmektedir.
» Bilgiyi kazanıp kazanmadığını test etmenin en iyi yolu en iyi öğrendiği yöntemden faydalanmaktır. Örneğin ağır yazdığı için yetiştiremeyen bir öğrenci sözlü sınava alınabilir. Tam tersi dil becerileri yetersiz olan bir öğrenciden bilgisini tahtaya yazmasını isteyebilirsiniz.